ÉTKEZÉSEK AZ EDZÉSRE HANGOLVA

A kellő motiváció és a rendszeres edzés már önmagában fél siker. Azonban köztudott, a megfelelő étrend és minőségi tápanyagok bevitele legalább annyit nyom a latban, bármi legyen is a célod a sporttal. Természetesen testalkattól, súlytól, nemtől, céltól, és még sok más tényezőtől függ, hogy az étkezések során az egyes tápanyagokból kinek mennyi az ideális. Természetesen van néhány olyan íratlan szabály, amelyet megfogadva javíthatod a teljesítményedet, és hozzájárulhatsz a gyorsabb fejlődéshez. A helyes táplálkozásról akár egy egész könyvet is írhatnánk, de mi inkább csak egy irányelvet szeretnénk adni ahhoz, hogy mit érdemes fogyasztanod edzés előtt, közben és után.

EDZÉS ELŐTTI ÉTKEZÉSEK

Egy-két kivételtől eltekintve mindenképp célszerű étkezni edzés előtt, és nem éhgyomorra emelgetni a súlyokat. Ezzel elkerülhető a rosszullét, hányinger és szédülés kellemetlensége. Mint már korábban említettük, mindenkire ráhúzható sablon – sajnos vagy sem – nem létezik. Átlagosan elmondható, hogy edzés előtt 1 órával érdemes olyan étkezést beiktatni, ami tartalmaz lassú felszívódású szénhidrátot (pl.: teljes kiőrlésű termékek, bulgur, quinoa), valamint hasonló felszívódású fehérjét (pl.: túró, sovány húsok), és némi zsírt is. Ez utóbbi, bár több mint kétszer annyi energiát biztosít, mint a szénhidrát vagy a fehérje, túlzott mennyiségben megterhelő a szervezet számára, így pont az ellenkező hatást érjük el vele.

EDZÉS KÖZBEN

Edzés közben elengedhetetlen a folyadékpótlás. Ennek hiánya a fizikai teljesítményt és a koncentrációt is csökkenti, ráadásul az izzadással nem csak vizet, de ásványi sókat is veszít a szervezet. Rövidebb edzéseknél elegendő a folyamatos vízfogyasztás, sőt a nyári időszakban kiemelten fontos. Hosszabb és intenzívebb edzések során érdemes izotóniás italt is fogyasztani az ásványi anyagok pótlása érdekében, ezzel megelőzve az izomgörcsöket és a fáradtságot.

Bár testépítő körökön kívül talán kevésbé ismertek a BCAA aminosavak, pótlása ugyanolyan fontos lehet egy-egy kemény edzés közben. Ezek az esszenciális aminosavak izomszöveteink felépítéséhez nélkülözhetetlenek. Ráadásul megakadályozzák az izom leépülését és segítik annak növelését. Pozitív tulajdonságaik közé sorolható továbbá, hogy növelik az edzés intenzitását és csökkentik a regenerálódás idejét.

EDZÉS UTÁNI ÉTKEZÉSEK

Edzés után – már amennyiben valóban lelkiismeretesen megizzasztottuk magunkat – az izmok glikogén (azaz főleg a vázizmokban és a májban található tartalék tápanyag, melynek funkciója a rövidtávú energiaraktározás) raktárai kimerülnek, amit minél előbb vissza kell tölteni. Ehhez tökéletes választás a fehérje turmix, amit a minél gyorsabb felszívódás érdekében vízzel keverve érdemes fogyasztani. Igaz, a tejes verzió sokkal ínycsiklandóan hangzik is. Ez azonban még csak az első lépés az izmok regenerálódásához. Edzés után nem árt egy-két órán belül szilárd táplálék formájában is bevinni megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot, fehérjét és „jó” zsírt is. Ilyenek például a különböző magvak, avokádó olaj, lenmagolaj, stb. Ha nincs időd főzni, válassz egyet a Polcz adalékmentes készételei közül, melyeket a Bliss & Body-ban is megtalálsz.

Mint ahogy a bejegyzés elején említettük, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a fent leírtak nem kőbe vésett szabályo. Mindenki tápanyagszükséglete egyéni, ami az egyik embernél működik, az lehet, hogy másnál semmit sem ér. Kísérletezés, türelem és kitartás kell a sikerhez. Jó hír azonban, hogy a testünk mindig jelez, ha valamit nem jól csinálunk. Érdemes tehát odafigyelni a reakciókra, és a szerint alakítani étrendünket. Ha viszont ennél biztosabbra szeretnél menni, bátran kérd szakember segítségét egyéni étrenddel kapcsolatban, akár a Bliss & Body edzőitől is!

Share This